Wintersport vakantie boeken tijdens de corona crisis? Hier moet je op letten

Het belangrijkste om rekening mee te houden is het geldende overheidsadvies. Op het corona dashboard kun informatie vinden over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Sinds de meest recente persconferentie op 13 oktober zijn de regels verder aangescherpt. Met als gevolg veel geannuleerde vluchten. Dit is het gegeven advies:

    • Reis zo min mogelijk
    • Verblijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres
    • Ga zo min mogelijk op stap en vermijd drukke plekken
    • Zie voor reizen naar het buitenland het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hier moet je verder op letten als je nu een wintersportvakantie wilt boeken

Naast het inpakken van je koffers en ervoor zorgen dat je daadwerkelijk alles hebt aan de hand van jouw inpaklijst, zijn er door de corona crisis nog veel meer dingen waar je goed op moet letten. 

Lees goed de algemene voorwaarden door

Het is duidelijk nog nooit zo belangrijk geweest om de algemene voorwaarden van alles wat je boekt zorgvuldig door te nemen. Wat gebeurt er met jouw geld als je niet kunt reizen omdat jijzelf of iemand in je groep coronavirus symptomen heeft? Of legt het land waar je naartoe reist nieuwe beperkingen op?

Onthoud dat als een luchtvaartmaatschappij of hotel de boeking annuleert, je recht heeft op restitutie, maar dit is misschien niet wat je ervan weerhoudt om te reizen. Veel bedrijven introduceren nieuwe flexibele polissen om klanten te verleiden, dus vergelijk deze en bewaar alle documenten die je ontvangt. Voor extra bescherming is het, indien mogelijk, ook de moeite waard om met een creditcard te betalen.

Kijk of je ATOL-bescherming hebt

ATOL is een financiële beschermingsregeling die van toepassing is op pakketreizen en sommige vluchtboekingen. Het wordt beheerd door de Britse Civil Aviation Authority, die een fonds verstrekt om reizigers te beschermen als hun reis wordt verstoord of moet worden geannuleerd, zelfs als het bedrijf dat ze boeken instort. Gezien de huidige volatiliteit in de reis- en transportsector, zou dat de sleutel kunnen zijn.

Je moet controleren of het specifieke pakket of de services die je boekt ATOL-beschermd zijn (zelfs als het ATOL-logo op de website wordt weergegeven). Volgens de wet zou je dan een certificaat moeten ontvangen waarin wordt bevestigd dat je onder de regeling valt.

Controleer je oude of nieuwe verzekering

Als je een bestaande polis hebt (dwz: pre-pandemie), moet je controleren of deze nog steeds geldig is gezien de uitzonderlijke omstandigheden van dit jaar. Voor bestaande en nieuwe polissen, kijk wat er met de polis gebeurt als Buitenlandse Zaken het land advies wijzigt voordat je op reis gaat.

Pas op voor oplichting

Dit is altijd het geval bij het online boeken van een reis, maar je moet er extra op letten dat je te maken hebt met een gerenommeerd bedrijf, aangezien het aantal vakantie gerelateerde oplichting is toegenomen. Controleer recensies op Trustpilot en Tripadvisor van andere reizigers. Of gebruik het nieuws onderdeel van Google om te controleren of er negatieve verhalen over het bedrijf zijn. Je kunt daarnaast ook zoeken naar de naam van het bedrijf om te controleren of je niet boekt bij een imitator. En het is altijd goed om voorzichtig te wezen met deals die te goed lijken om waar te zijn.

Ben jij van plan om nog op wintersport te gaan? Of had je al eerder plannen gemaakt met jouw wintersport inpaklijst? Laat het ons weten in de comments!